3η Συνάντηση εκμάθησης παρασκευής ζυμωτού πρόσφορου στον Ι. Ν. Προφήτου Ηλιού Κόρμπι Βάρης

on . Posted in Τα νέα της ενορίας

 


 

Tη Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 στις 10:30 π.μ. μετά την θεία λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί η 3η Συνάντηση του Σεμιναρίου, στο 1ο Κέντρο Διακονίας  της Ενορίας Προφήτου Ηλιού Κόρμπι Βάρης με θέμα: «Μαθαίνω να ζυμώνω πρόσφορο, σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας μας».Το  σεμινάριο έχει τρία σκέλη : Το 1ο Σκέλος περιέχει Πνευματική   Προετοιμασία για να μπει κανείς στη διαδικασία να φτιάξει πρόσφορο (άναμα Κεριού και Καντηλιού και προσφορά θυμιάματος και εκμάθηση ειδικών ευχών- προσευχών για την ανάληψη αυτής της ειδικής διακονίας.

Το 2ο σκέλος του σεμιναρίου έχει το πρακτικό – βιωματικό μέρος  και αφορά την προετοιμασία, το ανάπιασμα του προζυμιού, ζύμωμα πρόσφορου, ανάλυση και εξήγηση όλων των σταδίων της διαδικασίας παρασκευής πρόσφορου.

Και το 3ο μέρος του σεμιναρίου περιλαμβάνει το Θεολογικό μέρος και την θεολογική εξήγηση τι ακριβώς είναι τα μέρη της σφραγίδας πάνω στο πρόσφορο.

 

Το σεμινάριο πραγματοποιείται  με την πρόθυμη συμβολή των έμπειρων κυριών Χρυσούλας Νάκου και Χριστίνας Ωραιάνου για τα 2 πρώτα σκέλη του Σεμιναρίου και από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Αντωνίου Χρήστου για το τρίτο θεολογικό σκέλος. Παρακαλούμε όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να σημειώσουν το ονοματεπώνυμό τους και το τηλέφωνό τους στη σχετική κατάσταση στον Πρόναο και να προσέλθουν στο σεμινάριο για να μπορούν να ζυμώνουν τα δικά τους πρόσφορα με το σωστό και θεμιτό τρόπο.

                                                            Εκ του Ιερού Ναού

Η μνήμη των Αναιρεθέντων Πατέρων της Μονής Οσίου Θεοδοσίου στον Ι. Ν. Προφήτη Ηλία Κόρμπι Βάρης

on . Posted in Τα νέα της ενορίας

 

 

 Στις 13/1 με τη χάρη Του Θεού είναι η μνήμη των Aναιρεθέντων Πατέρων Μονής Οσίου Θεοδοσίου, οσία μνήμη! Ο Ιερός Ναός μας διαθέτει τμήμα Ιερών Λειψάνων τους τα οποία κατά τον Όρθρον και Θεία Λειτουργία θα τεθούν προς προσκύνηση και αγιασμό των Πιστών! Όσοι πιστοί προσέλθετε!!Λίγα λόγια για τους Αγίους :
Θεοδοσιάται Άγιοι Οσιομάρτυρες
Η μνήμη αυτών τελείται τη 13η Ιανουαρίου.
Κατά το έτος 614 οι αιμοχαρείς ορδές των Περσών οδηγούμενες από το βασιλέα Χοσρόη εισέβαλαν στην Αγία Γη και προκάλεσαν ανείπωτες καταστροφές ερημώνοντας τα Ιεροσόλυμα και τα περίχωρά τους. Έσφαξαν πλήθη πιστού λαού, γκρέμισαν Ναούς και Μοναστήρια και κατέσφαξαν Ιερείς, Αββάδες και Μοναχούς. Τα ανθούντα τότε Μοναστήρια του Οσίου Θεοδοσίου, του Κοινοβιάρχου, του Οσίου Σάββα, του Χοζεβά, του Οσίου Γερασίμου, του Ιορδανίτου και πλήθος άλλων μετεβλήθησαν σε ερείπια και οι σ’ αυτά ασκούμενοι θεοφιλώς Πατέρες μεταδημότευσαν για τη Βασιλεία των Ουρανών κοσμούμενοι με διπλούς στεφάνους οσιότητος και μαρτυρίου.
 
Όταν τα στίφη των απίστων επέδραμαν σαν λαίλαπα πυρός στο Μοναστηριακό συγκρότητα του Κοινοβιάρχου Οσίου άρχισαν ανελέητη σφαγή των Πατέρων που ήσυχα και αθόρυβα δοξολογούσαν το πάντιμο και μεγαλοπρεπές όνομα του Σωτήρος Χριστού. Κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί στη μανία τους. Έτσι όλοι οι Θεοδοσιάτες Πατέρες έλαβαν στο στεφάνι του μαρτυρίου και σφράγισαν με το αίμα τους την καθαρή ασκητική τους ζωής. Επειδή κανείς δεν δέχθηκε να αρνηθεί την πίστη του και να προσχωρήσει στις αιμοχαρείς οδρές τους, όλοι γεύθηκαν τους καρπούς της πίστεώς τους που ήταν αποκεφαλισμοί, ανασκολιπισμοί, σχίσιμο των σαρκίων, καρφώματα με τα ξίφη και κατατεμαχισμοί. Το Μοναστήρι, αφού ερευνήθηκε και συλήθηκε παραδόθηκε στις φλόγες. Οι Άγιοι Μάρτυρες, που κράτησαν σταθερή την πίστη τους πήραν το δρόμο για την αιωνιότητα, για το Χριστό μας. Τα σκηνώματά τους ολοπόρφυρα από τα αίματα και με το κομβοσχοίνι στο χέρι κάλυψαν κάθε σπιθαμή γης, αυτής που προηγούμενα είχε ποτισθεί με τους ασκητικούς τους ιδρώτες και τα δάκρυα μετανοίας τους.
Μετά την απομάκρυνση των απίστων ευσεβείς επιζήσαντες ασκητές από παρακείμενα σπήλαια και οπές της γης έθαψαν ομαδικά τα ιερά των Μαρτύρων σκηνώματα στους θαλάμους του ιερού σπηλαίου των Μάγων, που βρισκόταν στο κεντρο του μοναστηριακού συγκρτήματος. Εκεί τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν ευωδιάζοντα και μυροβόλα τα τίμια και μαρτυρικά λειψανά τους, για να συλλεγούν και να τοποθετηθούν στο Καθολικό του Μοναστηριού προς προσκύνηση και αγιασμό των προσκυνητών.
Απολυτίκιον. Ήχος πλ. α . Τον συνάναρχον Λόγον.
Μιαιφόνοις παλάμαις κτανθέντας μέλψωμεν
Θεοδοσίου Οσίου
σεπτούς Πατέρας Μονής
των απίστων και τριβώνιον φοινίξαντας
ασκητικόν αυτών ροαίς
των αιμάτων ευλαβώς
βοώντες· Αναιρεθέντες
Πατέρες, επευλογείτε
ημάς θεόθεν και ρωννύετε.
Κοντάκιον. Ήχος πλ. δ . Τη Υπερμάχω.
Τους απηνώς σφαγιασθέντας ευφημήσωμεν
χερσίν απίστων ιερεία ώσπερ άμωμα
εν Μονή Θεοδοσίου Κοινοβιάρχου,
Ασκητάς ως ευκλεείς Οσιομάρτυρας
και λευκάνθεμα ερήμου ευωδέστατα
πόθω κράζοντες· Χαίροις, Σμήνος μακάριον.
Μεγαλυνάριον.
Των αναιρεθέντων ανηλεώς
ξίφει αλλοπίστων
εκζητήσωμεν τας ευχάς
Οσιομαρτύρων
Μονής Θεοδοσίου
Οσίου επαινούντες
τούτων την άθλησιν.

Προσκυνηματική Εκδρομή στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος-Αγίου Πορφυρίου.

on . Posted in Τα νέα της ενορίας

 

 

   Ο Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού Κόρμπι Βάρης, διοργανώνει την 4η Προσκυνηματική Εκδρομή για το Εκκλησιαστικό Έτος 2023-2024, αυτή τη φορά απογευματινή στην Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος-Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου στο Μήλεσι Αττικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024.

       Τιμή Εισιτηρίου: 15€. Αναχώρηση από την Ενορία στις 3:30 μ.μ. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου.

       Για περισσότερες πληροφορίες να απευθυνθείτε στις κυρίες του Φιλοπτώχου του Ιερού μας Ναού και παρακαλούμε να δηλώσετε και να τακτοποιήσετε έγκαιρα την οικονομική συμμετοχή σας.

         Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι τα έσοδα της Εκδρομής θα ενισχύσουν το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ενορίας μας και θα ανακουφίσουν αναξιοπαθούντες αδελφούς μας.

                                                                    Εκ του Ιερού Ναού

Διεξαγωγή του «Εράνου Αγάπης 2023» της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ενορία μας

on . Posted in Τα νέα της ενορίας

 

 

 

 
      Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την Εορτή της κατά Σάρκα Γεννήσεως του Θεανθρώπου, θα πραγματοποιηθεί, η ωραία παράδοση της φιλανθρωπίας, ο καθιερωμένος «Έρανος της Αγάπης» από τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

          Σε μία εποχή δύσκολη, όπου συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των συνανθρώπων μας που έχουν μεγάλη ανάγκη βοήθειας και στήριξης, όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε από το περίσσευμα της καρδίας μας τον καρπό της αγάπης μας, προκειμένου να καλυφθούν όσο είναι δυνατόν, όλες οι ανάγκες των ενδεών και πασχόντων αδελφών μας, και μέσω αυτής να ζήσουμε αυτήν την ξεχωριστή πνευματική επικοινωνία της Αγάπης.

          Η Τοπική Εκκλησία απευθύνει προσκλητήριο αγάπης προς τους πιστούς της και τους παρακαλεί για την ενεργή συμμετοχή τους στη φιλάνθρωπη δραστηριότητα, ζητώντας την ηθική υποστήριξη και την υλική προσφορά τους, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργούν απρόσκοπτα η Κοινωνική Υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως και το φιλανθρωπικό έργο των Ενοριών.

          Εφέτος, ο «Έρανος της Αγάπης» θα διενεργηθεί, στη Μητροπολιτική μας περιφέρεια, από 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2021, όπου εθελοντές συνεργάτες των Φιλόπτωχων Ταμείων θα κρούσουν την πόρτα της καρδιάς σας να προμηθευθείτε  κουπόνια του 1 ή των 2 Ευρώ από το υστέρημά σας στον Πρόναο του Ναού μας.

          Παρακαλούμε να ανταποκριθείτε φιλάνθρωπα και να προσφέρετε ό,τι έχετε ευχαρίστηση για τα έργα της αγάπης και να μην προσπερνάτε αδιάφορα από τους Εντεταλμένους αδελφούς που διεξάγουν τον Έρανο.

                                           Εκ του Ιερού Ναού

Διοργάνωση Χριστουγεννιάτικης Ενοριακής Αγοράς προς ενίσχυση του Φλιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού Ναού μας

on . Posted in Τα νέα της ενορίας

 Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, μετά τήν Θεία Λειτουργία 10:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ.  το  Φιλόπτωχο Ταμείο  του Ι. Ν. Προφήτου Ηλιού Κόρμπι Βάρης στο  Κέντρο Διακονίας  του Ιερού Ναού διοργανώνει «Χριστουγεννιάτικη Ενοριακή Αγορά» προς ενίσχυσή του εν όψει τις αυξημένες υποχρεώσεις του προς τούς πάσχοντες ενορίτες αδελφούς μας, στις Άγιες ημέρες που έρχονται.Όσοι προσέλθουν στην   «Χριστουγεννιάτικη Ενοριακή Αγορά» θα μπορούν να προμηθευτούν σε χαμηλές-συμβολικές τιμές ποικιλία αντικειμένων της Αγοράς (στολίδια, κεριά, δώρα, διακοσμητικά, χειροποίητα και παραδοσιακά γλυκά, λευκά είδη, παιχνίδια, κάρτες, βιβλία, παιχνίδια κ.α.) όλα προσφορά Ενοριτών.

Παρακαλούμε όλους τους Ενορίτες να προσέλθουν να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια αλλά και όσοι επιθυμούν να προσφέρουν δικά τους αντικείμενα και προϊόντα προς πώληση.

Εκ του Φιλοπτώχου Ταμείου του Ι. Ν. Προφήτου Ηλιού Κόρμπι Βάρης

Προσκυνηματική Εκδρομή στη Νήσο Ζάκυνθο 11-13/ Μαρτίου 2024

on . Posted in Τα νέα της ενορίας

 

                      ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ & ΒΑΡΗΣ

________

                                                     ΙΕΡΟΣ   ΝΑΟΣ                                                              ΠΡΟΦΗΤΟΥ  ΗΛΙΟΥ  ΚΟΡΜΠΙ  ΒΑΡΗΣ


                                                               Προφήτου Ἠλίου 7, ΤΚ. 16672, Κόρμπι Βάρης.                                                                                                    Τηλ: 210 9655370                                                                 site: http://www.profitilia-kormpivari.gr  email : profhthshliaskormpivaris@gmail.com

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ  ΕΚΔΡΟΜΗ

ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΖΑΚΥΝΘΟ
11 – 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

 Αναχώρηση  νωρίς το πρωί   από το Πηγάδι στο Κόρμπι   και με ενδιάμεση στάση καθοδόν, άφιξη στο Λιμάνι της Κυλλήνης.  Επιβίβαση στο Ferry – Boat , άμεση αναχώρηση  και άφιξη στη Ζάκυνθο. Τακτοποίηση στο θαυμάσιο ξενοδοχείο μας DIANAHOTEL 4*( κεντρικό/ στην Πλατεία Αγίου Μάρκου στην πόλη της Ζακύνθου ), χρόνος ελεύθερος για φαγητό και ξεκούραση. Το απόγευμα θα έχουμε την πρώτη μας γνωριμία με το νησί , με το προσκύνημά μας στον Άγιο Διονύσιο. Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε τον Λόφο του Στράνη , εκεί όπου ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε τον ύμνο στην ελευθερία. Αναχώρηση για το πανέμορφο προάστιο Μπόχαλη με την πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης της Ζακύνθου όπου θα επισκεφθούμε τον Ναό της Χρυσοπηγής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, Δείπνο  διανυκτέρευση.

ΤΡΙΤΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

 Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για το χωριό Μαχαιράδος  όπου θα επισκεφθούμε τον Ναό της Αγίας Μαύρας. Στη συνέχεια αναχώρηση για τα χωριά Αγ. Λέων , Έξω Χώρα , Μαριές , Αναφωνήτρια. Στάση για να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή , εκεί όπου είχε μονάσει ο Άγιος Διονύσιος. Στη συνέχεια αναχώρηση για τον Άγιο Γεώργιο των Γκρεμνών   ( εάν είναι εφικτό ) , όπου θα δούμε το ωραιότερο τοπίο της Ελλάδας , το Ναυάγιο και την θαυμάσια παραλία του. Στάση στις Βολίμες για να προμηθευτούμε κρασί , μέλι και άλλα παραδοσιακά προϊόντα. Στην παραλία του Αγίου Νικολάου θα έχουμε χρόνο ελεύθερο για το προαιρετικό μας γεύμα και προαιρετική κρουαζιέρα (αν επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες) στις Γαλάζιες Σπηλιές και στο Ναυάγιο.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο , διανυκτέρευση!

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Πρωινό στο ξενοδοχείο  και χρόνος ελεύθερος στην πόλη της Ζακύνθου  για τα τελευταία σας ψώνια. Επιβίβαση στο Ferry – Boat, αναχώρηση για την Κυλλήνη. Πορεία επιστροφής με ενδιάμεσες στάσεις και άφιξη στο Κόρμπι , αργά το απόγευμα.

Τιμή ατόμου σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο : 190 ευρώ

Μονόκλινο δωμάτιο     :                                    225  ευρώ

Προκαταβολή μέχρι 31/12/2023 100 ευρώ για δίκλινο/τρίκλινο  και 125 για μονόκλινο

Και εξόφληση μέχρι 11/2/2024 τα υπόλοιπα 90 ευρώ για δίκλινο/τρίκλινο  και 100 για μονόκλινο

Περιλαμβάνονται : Μεταφορές , περιηγήσεις όπως αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα, ακτοπλοϊκά εισιτήρια οικονομικής θέσης Κυλλήνη – Ζάκυνθος – Κυλλήνη ,  2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο DIANA   με πρωινό  ημερησίως   , διόδια διαδρομής .

Δεν Περιλαμβάνονται Είσοδοι σε Μουσεία και αρχαιολογικούς Χώρους , ότι αναφέρεται ως προαιρετικό , ο φόρος διανυκτέρευσης ( 3 ευρώ το δωμάτιο ημερησίως )   και ότι ρητά δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ  ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ «ΑΕΙ  ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΝ»

ΗΦΑΙΣΤΟΥ 6 – 8 , ΒΑΡΗ TEL: 210 – 8975304 – FAX : 210 – 8975382

                                                            Εκ του Ιερού Ναού